Opleiding IHF


Tir Nan Og Stables

                                                                                                                                      Land of the Ever Young

Mijn opleiding:"Integrated Horsemanship

                  Filosofie"
           


Graag wil ik u mee laten delen in de opleiding die ik volg tot 'Integrated Instructor' bij de Integrated Horsemanship Filosofie of IHF.


Waarom wil ik u hiervan op de hoogte stellen?  Omdat ik het belangrijk vind deze boodschap uit te dragen, voor het welzijn van onze paarden. En ik ervan overtuigd ben dat het goed samenwerken met paarden pas kan beginnen als je eerst naar jezelf durft te kijken en eigen problemen onder ogen durft te komen.


Paarden kunnen ons hierbij helpen en vaak is het zo dat paarden proberen ons op vele manieren te helpen in dat proces.


Voor vier jaar terug ben ik begonnen met mijn opleiding bij het IHF en na het indienen van mijn eindwerk mag ik mij Integrated Instructor noemen.  Ik heb al ontzettend veel geleerd met name over mezelf en hoe paarden denken, voelen en gewoon zijn. Hoe paarden ons als mens spiegelen en wat wij hieruit kunnen leren. Mijn wereld is door deze opleiding rijker geworden, mijn gevoel en intuïtie zijn terug wakker gemaakt en ik bekijk de wereld op een andere manier dan voorheen.


Een stukje terug in de tijd


Voor vele jaren terug toen ik nog in Nederland woonde wilde ik rijles geven aan kinderen en jeugd. Ik was altijd van mening dat als je iets wilde leren aan iemand je een diploma moest hebben, dus als gevolg een serie van cursussen gevolgd via Deurne, en andere hippische korte opleidingen. Totdat ik de opleiding tot basisinstructie ging volgen bij de Orun. Met goede moed ging ik de opleiding in... maar het werd een grote teleurstelling ik zal niet beamen dat ik niks heb geleerd maar qua instructie geven vond ik het een grote teleurstelling.


De theorie had ik gehaald en zou op mogen voor het praktijkexamen, maar omdat ik te onzeker was over mijn eigen kunnen heb ik afgehaakt. Heel onlogisch voor mij was,  het leren lesgeven als lerende instructeur aan ruiters die al verder waren op rijtechnisch gebied dan ikzelf.


Door een blessure waarbij er een botje verschoven was tussen mijn bekken en heiligbeen in heb ik drie praktijklessen moeten missen, toen terwijl ik eigenlijk nog niet lang kon staan ben ik terug naar de les gegaan omdat ik niets wilde missen. In een praktijkles vroeg ik aan de lerares 'vertel me nu eens waar ik naar moet kijken'! Hoe moet een beweging bij een paard eruit zien wat doet deze met de ruiter  en hoe is de interactie tussen deze twee individuen hoe moet het verloop van een bepaalde oefening zijn? Als antwoord kreeg ik 'dan moet je kijken"


Mijn praktijkexamen heb ik niet gedaan, ik was ontevreden over de manier waarop dingen werden uitgelegd en miste teveel informatie voor mijn gevoel. Ik heb toen mijn beklag gedaan bij de Orun, ik kreeg als uitleg van de instructrice terug; Dat ik teveel afwezig was geweest en te weinig inzet had getoond! Nu u begrijpt dat dit geheel onterecht was, want als iemand graag had willen leren dan was ik het maar ik kreeg geen  juiste informatie waar ik zo naar verlangde..En nu jaren later heb ik het gevoel dat dat missende stuk eindelijk wordt aangevuld die informatie waar ik zo naar verlangde om te leren...maar ik kreeg nog véél meer.


>>>>lees verder<<<<

>>>>naar boven<<<<